reklama

Potravinová alergia u detí - dá sa vyliečiť?

6 mesačné dievčatko s ťažkým atopickým ekzémom, ktorý sa veľmi nezlepšuje pri bežnej liečbe, 4 mesačný chlapček s hnačkami, niekedy aj s prímesou krvi v stolici, alebo iné 4 mesačné dieťa, ktoré má prejavy potravinovej alergie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pri vyšetreniach sa zistí, že dieťa má alergiu na kravské mlieko, vajíčko, prípadne inú potravinu. Po vynechaní potravín, na ktoré je dieťa alergické zo stravy, v prípade dojčenia aj zo stravy matky, dochádza rýchlo k výraznému zlepšeniu prejavov, alebo úplnej úprave stavu.

Diéta na celý život?

Vynechanie určitých potravín z jedálnička je často dosť komplikované, dokonca prináša zo sebou stres pre celú rodinu. Je potrebné dôsledne čítať všetky etikety, poučiť celú rodinu o potrebe vynechať určité potraviny, čo je niekedy dosť problematické. Často majú ostatní členovia rodiny pocit, že dieťa je zbytočne takto obmedzované a predsa len by niečo z tých dobrôt na stole mohlo ochutnať. Problémom je tiež návšteva materskej školy, ktorá často nemá možnosti, aby takýmto deťom zabezpečila špeciálnu stravu. Preto sa rodičia často a celkom oprávnene pýtajú - bude takáto diéta u dieťaťa potrebná celý život? Je možné, že sa alergia postupne stratí? Kedy môžeme skúsiť opäť podať potraviny, na ktoré dieťa v minulosti zareagovalo?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

U malých detí do 1 roka ide väčšinou o alergiu na kravské mlieko, menej často sú deti alergické na vajíčko, ešte menej na pšeničnú múku. Veľmi málo malých detí je alergických na rôzne druhy zeleniny, strukoviny, ovocie, orechy a arašidy, toto sú alergény typické až pre staršie deti a dospelých. Alergia na potraviny v rannom detstve síce predstavuje zvýšené riziko vzniku ďalších alergických ochorení, okrem ekzému aj alergickej nádchy a atopického ekzému v neskoršom veku, na druhej strane veľmi často s vekom dieťaťa dochádza k nástupu tolerancie, čiže dieťa postupne môže konzumovať potraviny, na ktoré bolo predtým alergické. To, či dôjde alebo nedôjde k nástupu tolerancie, závisí jednak od konkrétnych alergénov, jednak od individuálnej reakcie dieťaťa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Všeobecne môžeme povedať, že alergia na mlieko, vajíčko, ako aj pšeničnú múku, či sóju s vekom „vyhasína“, viac ako polovica detí (podľa niektorých štúdií aj viac ako ¾ detí) v 5.roku života už tieto alergény tolerujú. K horšiemu nástupu tolerancie väčšinou dochádza u detí, ktoré sú alergické na viacero alergénov naraz, ktoré prekonali závažnú reakciu po požití alergénu, a tiež ktoré majú vysoký stupeň senzibilizácie na konkrétny alergén (t.j. majú výraznú reakciu, v kožných testoch alebo krvných testoch na konkrétny alergén). Ale aj u takýchto detí môžeme postupne očakávať nástup tolerancie, aj keď nie všetkých alergénov, tak aspoň niektorých (napríklad dieťa, ktorému v 6 mesiacoch bola zistená alergia na kravské mlieko a vajíčko, môže v 2 rokoch mlieko tolerovať, ale alergia na vajíčko pretrváva ďalej). Na druhej strane alergia na arašidy, stromové orechy, strukoviny, morské plody je síce v prvom roku života zriedkavá, ale ak sa objaví, vo väčšine prípadov pretrváva celý život.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Záverom môžeme teda skonštatovať, že u väčšiny detí, ktoré majú prejavy potravinovej alergie v rannom detstve, dochádza postupne k tolerovaniu alergénov, často zo začiatku najmä v tepelne upravenej forme (napríklad koláč, ktorý obsahuje vajíčko). Práve kvôli tomu je potrebné raz za 6 mesiacov absolvovať kontrolné vyšetrenie, kde sa prehodnotí klinický stav dieťaťa, prípadne uskutočnia doplňujúce vyšetrenia, event. expozičný test, aby sa posúdil vývoj tolerancie. Tým pádom nedôjde k zbytočnému predlžovaniu reštrikčných diétnych opatrení, ktoré síce dieťatku veľmi pomohli, ale zároveň veľmi skomplikovali život rodičom a v prípade nástupu tolerancie už ďalej nie sú potrebné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: MUDr. Zuzana Rennerová, PhD.

Mávate často migrény? Možno trpíte potravinovou intoleranciou!

Prečítajte si viac na našom Imunoblogu.

Imunoblog

Imunoblog

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  77
  •  | 
  • Páči sa:  65x

Zdravie máme iba jedno, preto je dôležité sa oň starať.Nadmerná precitlivenosť alebo naopak znížená obranyschopnosť vie poriadne zamávať s našim zdravím, ktorého hlavným zdrojom je naša imunita. Aby sme si ju však dokázali chrániť a udržať, musíme jej rozumieť. Na našom blogu preto nájdete rady odborníkov, ktorí majú dlhoročné skúsenosti v oblasti zdravia a imunity. Viac o imunite sa dočítate na: www.imunoblog.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu