reklama

Laktózová intolerancia — ochorenie alebo prirodzený proces?

Na rozdiel od klasickej alergie na kravské mlieko je laktózová intolerancia oveľa častejšia u dospelých.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pri laktózovej intolerancii dochádza k neznášanlivosti laktózy (mliečneho cukru) a nie reakcii na bielkoviny kravského mlieka, ako je to pri alergii. Intolerancia laktózy vzniká v dôsledku nedostatku enzýmu laktázy, ktorý štiepi mliečny cukor na jednoduché vstrebateľné cukry. Tento enzým sa nachádza v sliznici tenkého čreva. Aktivita enzýmu je najvyššia počas dojčenia, s vekom prirodzene klesá a preto je najväčší výskyt laktózovej intolerancie v dospelosti.

Obrázok blogu

Len ojedinele sa u malých detí sa môžeme stretnúť s vrodeným nedostatkom laktázy, ktorý sa prejavuje od narodenia závažnými tráviacimi ťažkosťami. Laktózová intoleranica môže byť aj stav prechodný, stretnúť sa s ňou môžeme pri infekčných hnačkovitých ochoreniach, po užívaní antibiotík, ako aj pri dlhodobých ochoreniach tráviaceho traktu. Poškodenie čreva chorobným procesom alebo liekmi môže narušiť aktivitu laktázy. Po odstránení prvotnej príčiny ťažkostí dochádza k úprave sliznice čreva a intolerancia laktózy vymizne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V dospelosti môžeme laktózovú intoleranciu pri vylúčení iných príčin, ktoré ju mohli spôsobiť, označiť za fyziologický - t.j. prirodzený stav a nie ochorenie. V strednej Európe sa jej výskyt odhaduje na 15-20 %. Nedostatok laktázy spôsobuje, že v tenkom čreve nedochádza k správnemu štiepeniu a vstrebávaniu cukrov. Laktóza sa nerozštiepi, ale presúva sa do dolných častí čreva. Tam je črevnými baktériami spracovávaná a fermentovaná na mastné kyseliny a plyny, čo spôsobuje prejavy ako sú hnačky, bolesti brucha, nafukovanie. 

Obrázok blogu

V prípade laktózovej intolerancie nie je potrebné úplne eliminovať kravské mlieko a mliečne výrobky zo stravy. Obmedzuje sa prísun laktózy podľa individuálnej tolerancie. Väčšinou je aktivita enzýmu do určitej miery zachovaná a preto nie je vždy potrebná striktná bezlaktózová diéta. V strave sa preferujú mliečne výrobky s prirodzene nižším obsahom laktózy (napr. tvrdé syry), na trhu je v súčasnosti už veľké množstvo produktov so sníženým obsahom laktózy. Nápomocné k zmierneniu prejavov sú aj výživové doplnky obsahujúce laktázu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak došlo k intolerancii laktózy po infekte tráviaceho systému alebo inom tráviacom probléme, je predpoklad, že po určitom čase bezlaktózovej diéty dôjde k úprave stavu a postupne je možné skúsiť znova zaťažovať organizmus potravinami s obsahom laktózy. Na druhej strave v dospelosti, ak vznik intolerancie nesúvisel so žiadnym iným ochorením, je možné predpokladať, že pôjde o stav trvalý, a jediným riešením je teda konzumácia nižšieho množstva laktózy, podľa tolerancie.

Autor článku: MUDr. Zuzana Rennerová, PhD. Prečítajte si viac článkov aj na našom Imunoblogu.

Imunoblog

Imunoblog

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  77
  •  | 
  • Páči sa:  65x

Zdravie máme iba jedno, preto je dôležité sa oň starať.Nadmerná precitlivenosť alebo naopak znížená obranyschopnosť vie poriadne zamávať s našim zdravím, ktorého hlavným zdrojom je naša imunita. Aby sme si ju však dokázali chrániť a udržať, musíme jej rozumieť. Na našom blogu preto nájdete rady odborníkov, ktorí majú dlhoročné skúsenosti v oblasti zdravia a imunity. Viac o imunite sa dočítate na: www.imunoblog.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu